Paracetamol, de meest gebruikte pijnstiller

Paracetamol is wereldwijd het meest gebruikte pijnstillend en koortswerend middel. Paracetamol wordt ook tegen een verkoudheid gebruikt. Het middel kan niet worden gebruikt tegen ontstekingspijnen omdat het middel geen ontstekingsremmende werking heeft. De naam Paracetamol is afgeleid van de chemische naam: Para-acetylaminofenol.

Toediening

Paracetamol kan op verschillende manieren worden toegediend. Er bestaan tabletten (onder meer bekend onder de naam Panadol), zetpillen (handig wanneer de patiënt moet overgeven of als een kind weigert de tablet in te slikken), dranken (Daro voor kinderen), smelttabletten, poeder (Daro) en injecties (Perfalgan). Het middel kan ook toegediend worden in combinatie met andere producten, bijvoorbeeld cafeïne, acetylsalicylzuur (beter bekend als een aspirine), acetylsalicylzuur in combinatie met cafeïne, propyfenazon en coffeïne (zou de werking bevorderen en versnellen) en codeïne (de werking hiervan is gering).

De maximale dosis is 6 tot 8 maal 500mg voor de tabletten (bij chronisch gebruik 6 maal 500mg), 3 tot 4maal 500 tot 1000mg voor de zetpillen. Het is belangrijk om omzichtig om te springen met het gebruik van deze middelen en de bijsluiter te lezen (in de bijsluiter staat meestal een dosering van maximaal 6 maal 500mg of 3 maal 1000mg aangegeven). Paracetamol wordt als een veilig middel beschouwd bij normaal gebruik, maar het is aan te raden om in geval van twijfel je huisarts te raadplegen.

Gevaren

Een dosis van 10 tot 15 gram paracetamol kan de lever beschadigen, een leververgiftiging kan heel pijnlijk zijn en enkele dagen aanslepen. Een dosis van 20 tot 25 gram kan de dood tot gevolg hebben. Meer dan 4 gram paracetamol kan afhankelijk van de leeftijd en de frequentie van inname op korte of lange termijn leiden tot leverschade.

Een overdosis paracetamol kan door een arts behandeld worden met acetylcysteïne (Lysomucil, Fluimucil), maar dan moet er binnen de 8 uur ingegrepen worden. Geactiveerde kool gecombineerd met natriumsulfaat (een laxeermiddel) vermindert de opname van paracetamol in het lichaam, maar moet binnen de 4 tot 6 uur na de inname worden toegediend. Wanneer er 2 uur is verstreken sinds de inname kan een maagspoeling ook soelaas bieden.

Paracetamol combineren met sommige andere geneesmiddelen kan gevaarlijk zijn, een combinatie met chlooramfenicol bijvoorbeeld versterkt de werking van dat medicijn. Een combinatie met zirovudine (behandeling aids) veroorzaakt op lange termijn een bloedafwijking (neutropenie). Een langdurige combinatie met alcohol veroorzaakt leverschade.

Dit bericht is gepost op 4 oktober 2010 om 11:53 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is prostaatkanker?
Bevriezing door contact met extreme koude