Bevriezing door contact met extreme koude

Bij extreem lage  temperaturen kan het vocht in je huidcellen bevriezen, alsook de weefsels onder je huid. Bevriezing berokkent ernstige schade aan de bloedaders. Deze schade zorgt ervoor dat er zich bloedklonters vormen die de bloedstroom blokkeren en de weefsels onder je huid krijgen bijgevolg geen lucht meer. Alle cellen in je lichaam hebben namelijk lucht nodig, zonder lucht sterven ze af. Dit is wat er gebeurt bij ernstige bevriezing.

Wat zijn de symptomen van bevriezing?

Bij een ernstig geval van bevriezing zullen de tenen, vingers, het gezicht, oren en neus het eerst schade oplopen. Deze lichaamsdelen verliezen het snelste hun warmte wanneer ze blootgesteld worden aan lage temperaturen.

In de eerste instantie zal de huid koud worden en wit aanslaan. De huid tintelt. Vervolgens zal – naarmate de temperatuur daalt –je huid gevoelloos worden en zullen er zich blaren vormen die pijn veroorzaken. Zonder een interventie zal de huid artificieel aanvoelen. Naarmate de cellen verder afsterven veranderd de huidskleur naar donker blauw of zwart. Verkleuring van de huid en het afsterven van weefsels bij bevriezing wordt gangreen genoemd.

Risicofactoren

Bevriezing kan zeer snel optreden. Hoe extremer de koude, hoe ernstiger de bevriezing zal zijn. Vanaf een temperatuur van min nul graden kan bevriezing al voorkomen.

Oude en jonge mensen zijn het meest vatbaar voor bevriezing. Diabetespatiënten zijn ook gevoeliger voor de symptomen van bevriezing. Hetzelfde geldt voor personen met een ongezonde levensstijl zoals rokers en mensen met slechte eetgewoontes. Bovendien heeft het drinken van alcohol en het nemen van medicatie zoals bètablokkers ook een versnellend effect op bevriezing.

Bevriezing voorkomen

Ten eerste is het belangrijk dat je jezelf ervan bewust maakt dat bevriezing kan voorkomen en dat je blootgesteld wordt aan extreem lage temperaturen. Je moet ervoor zorgen dat de gevoelige zones zoals oren, neus, aangezicht, vingers en tenen, goed beschermd zijn tegen de koude. Dit zijn juist de lichaamszones die vaak worden vergeten.

Je beschermt je lichaam door warme kleding te dragen en de gevoelige zones constant bedekt te houden. Indien je reist naar zeer koude gebieden is het aangeraden om voor vertrek professioneel advies te vragen.

Behandeling in geval van bevriezing

Zodra men merkt dat bepaalde lichaamsdelen lijden aan bevriezing, moet men deze verwarmen –  eventueel met medische supervisie. Dit doe je echter enkel en alleen als bevriezing niet meer kan optreden na deze opwarming. Zo voorkom je onomkeerbare lichaamsschade. Wanneer je je lichaam opwarmt, doe je dit langzaam zonder in contact te komen met directe hitte. Er is immers kans dat je de warmte niet voelt en je brandwonden oploopt.

Het is bovendien belangrijk dat je infecties voorkomt door een verband losjes over de huid te draperen. Mogelijk heb je zelfs fysiotherapie nodig. Herstel duurt gemiddeld zes maanden.

In het ergste geval kan de huid niet hersteld worden gaat men over tot amputatie.

Dit bericht is gepost op 5 oktober 2010 om 8:27 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Paracetamol, de meest gebruikte pijnstiller
Wat is stralingsziekte?