Oorsmeer: alleen maar een vuil boeltje?

Het oor is een complex werkend lichaamsdeel. Onze oren zijn essentieel voor zowel het horen als het evenwicht. De oorschelp wordt met het middenoor verbonden door een holle buis, de gehoorgang. Deze laatste heeft een hoeveelheid oorsmeer nodig om goed te kunnen functioneren. Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, is een stroperige, zurige vloeistof en bestaat uit een mengsel van volgende elementen:

- huidcellen
- zweet
- haartjes
- talg
- verschillende andere substanties, waaronder vuil en stof

Waarom wordt oorsmeer geproduceerd?

De oorsmeerklieren produceren het oorsmeer. In je oor bevinden zich zo’n 1000 tot 2000 exemplaren. Veel mensen vinden oorsmeer maar een vuil boeltje, maar het heeft natuurlijk enkele belangrijke functies voor je lichaam. Het oorsmeer zorgt ervoor dat de gehoorgang beschermd wordt tegen bacteriën, virussen, vocht en stof. Deze worden opgenomen door het oorsmeer, zodat er geen beschadiging optreedt. Daarnaast zal het oorsmeer ook je trommelvlies soepel en zacht houden. Om gezond te blijven, heb je dus oorsmeer nodig.

Hoe maak je het oor best schoon?

Het is zeker niet nodig om je oren elke dag schoonmaken. Integendeel, zo kan je ervoor zorgen dat de gehoorgang verstopt raakt. Peuteren in het oor leidt tot de productie van meer oorsmeer en is dus af te raden. Het oor heeft als eigenschap dat het zichzelf kan reinigen. Dit betekent dat de gehoorgang ervoor zorgt dat het oorsmeer naar buiten komt. Enkel dit oorsmeer mag je met een wattenstaafje wegnemen.

Ga dus nooit verder in de gehoorgang, want dit kan ernstige problemen veroorzaken. Je kunt de huid van de gehoorgang beschadigen, je kan het proces van zelfreiniging verstoren doordat je het oorsmeer dieper wegduwt of je kan ervoor zorgen dat er nog meer oorsmeer geproduceerd wordt omdat de kliertjes gemasseerd worden. Het is dus aangeraden om voorzichtig te zijn wanneer je het oor schoonmaakt!

Wat te doen bij een oorprop?

Wanneer je het natuurlijke proces van het oor ontregelt door bijvoorbeeld te peuteren of het oor te wassen met zeep, kan er een prop van oorsmeer gevormd worden. Dit zorgt voor een verminderd gehoor en een afsluiting van het oor, waardoor er meer infecties kunnen optreden. Je kunt de harde opeenhoping van oorsmeer zachter maken door druppels of sla- of babyolie te gebruiken. Maar dit kan ook met water. Daarna kan je proberen om zelf te oorprop weg te nemen door het oor uit te spoelen met lauw water:

1.    Eerst kantel je je hoofd licht schuin naar de zijde van het oor dat schoongemaakt moet worden.
2.    Daarna trek je de oorlel zachtjes naar beneden. Dit zorgt ervoor dat het oorkanaal geopend wordt.
3.    Als laatste gebruik je een pipet gevuld met vloeistof om het oor te spoelen. Dit spuit je in het oor, zodat de vloeistof in het oor kan voortvloeien. Druk het oor zeker niet dicht.

Als je bij deze behandeling op een gegeven moment duizelig wordt of pijn hebt, dan stop je best onmiddellijk de procedure en raadpleeg je een arts. Ook wanneer je dit zelf niet durft te doen, kan je het oor laten uitspuiten door een dokter. Neem geen onnodige risico’s, want het oor is een complex en zeer gevoelig lichaamsdeel!

Dit bericht is gepost op 6 oktober 2010 om 8:53 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Muggen veroorzaken opkomende knokkelkoorts
Amenorroe of het uitblijven van de menstruatie