Amenorroe of het uitblijven van de menstruatie

Men spreekt over amenorroe als een vrouw op vruchtbare leeftijd is, maar (nog) geen menstruatie heeft. Men maakt hierbij het onderscheid tussen primaire en secundaire amenorroe. Indien een meisje reeds 16 jaar is en nog steeds niet menstrueert, lijdt ze aan primaire amenorroe. Indien een vrouw wel reeds menstrueerde, maar de menstruatie uitblijft voor 3 maanden of meer, spreekt men over secundaire amenorroe.

Wat zijn de oorzaken van amenorroe?

Er zijn verscheidene factoren die kunnen bijdragen tot het uitblijven van de menstruatie. Deze oorzaken kunnen zowel mentaal als fysiek zijn. Stress, hevige emoties of de drang om zwanger te worden kunnen zo amenorroe veroorzaken.

Op fysiek vlak kan een streng dieet of strikt trainingsschema ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Vrouwen die op professioneel vlak aan atletiek of dans doen hebben vaak amenorroe, net als anorexiapatiënten door hun ongezonde eetpatroon.

Naast anorexia kunnen er ook andere ziektes aan de oorzaak liggen van amenorroe. Zo bv. diabetes, schildklierproblemen of andere ernstige fysische of psychiatrische ziekten. In zeldzame gevallen kan er een probleem zijn met de organen die de menstruatiecyclus regelen. Een verstoorde werking van de hypothalamus of de daarmee verbonden hypofyse die hormonen afscheidt en zo de menstruele cyclus regelt, een membraan dat de afvoer van menstruatiebloed blokkeert, een slechte werking of zelfs de afwezigheid van eierstokken, baarmoeder of vagina,… ze kunnen allemaal de oorzaak zijn van amenorroe.

Naast deze ziektes kan er ook een genetische factor zorgen voor amenorroe. Het syndroom van Turner is hier een voorbeeld van.

Hoe kan je amenorroe behandelen?

Om amenorroe te kunnen behandelen, moet men eerst de oorzaak vaststellen. Zo kan het slechts nodig zijn om een ander dieetplan op te stellen, maar het kan ook nodig zijn medicatie in te nemen om de bloedsuikerspiegel te regelen. Heel zelden is een operatie nodig.

Wanneer ga je het best naar de dokter?

Indien je 3 maanden of meer niet menstrueert controleer je best even of je zwanger bent. Dit kan je zelf doen met een zwangerschapstest of je kan je laten testen door je huisarts of gynaecoloog.

Indien je een onregelmatige cyclus hebt, schrijf je best op wanneer je menstruatie begint en hoe lang deze duurt. Zo krijg je een beter beeld over je menstruatiecyclus en kan je dokter exact zien hoe lang het geleden is sinds je laatste menstruatie. Ook bij een onregelmatige cyclus kan je immers zwanger raken.

Dit bericht is gepost op 7 October 2010 om 9:17 am uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.