Wat zijn zoetstoffen?

Een zoetstof is een chemische stof die voedsel of drank zoeter maakt. Het zorgt ervoor dat voedsel zo weinig mogelijk calorieën bevat. Daardoor geven veel mensen de voorkeur aan het gebruik van zoetstoffen in plaats van natuurlijke suikers.

Zoetstoffen smaken algemeen gesproken zoeter dan suiker. Daarom is minder zoetstof nodig om voedsel of drank even zoet te maken als het geval zou zijn bij het gebruik van natuurlijke suikers.

Soms bevatten zoetstoffen minder calorieën dan gewone suikers, maar soms zijn ze even calorierijk als suiker. Toch is minder zoetstof nodig dan suikers om een even zoet resultaat te garanderen, waardoor het gebruik van zoetstoffen nog steeds caloriearm blijft.

Zijn zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid?

Zoetstoffen worden gebruikt door mensen die door bepaalde omstandigheden moeten letten op de inname van calorieën. Dit kan het geval zijn bij personen die lijden aan diabetes, of bij mensen die op dieet zijn. Zoetstoffen zijn aanwezig in de meeste ‘light-producten’.

Er is geen bewijs dat zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Enkel voor mensen die aan ‘phenylketonuria’ of PKU lijden is het gekend dat de inname van een zoetstof genaamd ‘aspartaam’ schadelijk kan zijn. Mensen met PKU hebben een andere stofwisseling waardoor ze geen aspartaam mogen innemen. Voor andere, gezonde mensen is het gebruik van aspartaam niet schadelijk.

Mag je zoetstoffen innemen als je zwanger bent?

De inname van de zoetstof aspartaam tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor de gezondheid van de moeder of van de baby. Aspartaam beïnvloedt de ontwikkeling van de baby niet en bijgevolg is de inname ervan tijdens de zwangerschap volledig veilig.

Van andere soorten zoetstoffen wordt gezegd dat ze beter niet ingenomen worden tijdens de zwangerschap, of toch mogelijks in zo een klein mogelijke hoeveelheid. Er is tot vandaag de dag geen medisch bewijs dat zoetstoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Toch wordt, door gebrek aan bewijs, aangeraden sommige zoetstoffen niet in te nemen tijdens de zwangerschap.

Praat met je gynaecoloog over het gebruik van zoetstoffen. Hij kan een aangepast dieet voorschrijven, waardoor mensen die lijden aan diabetes toch nog een gezond dieet kunnen volgen.

Dit bericht is gepost op 11 oktober 2010 om 3:26 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Wat is een eileiderontsteking?
Wat is psychotherapie?