Hoe beweging je een gezonder hart oplevert

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s van hartziektes. Jezelf een gezonde levensstijl aanmeten kan het risico op hartritmestoornissen en andere ziektes verminderen. Stoppen met roken, minder drinken, voor gezonde voeding kiezen en regelmatig bewegen zijn aanbevelingen die je hart gezond houden. Zelfs als er een hartziekte bij je werd vastgesteld, kan een gezonde levensstijl je leven aangenamer maken.

Actief bewegen

Voldoende dagelijkse beweging houdt je hart en bloedvaten in conditie. Je hart is immers een spier, en als je voldoende sport wordt je hart sterker en verlaagt je bloeddruk. Beweging zorgt er bovendien voor dat de weefsels in je lichaam meer zuurstof uit je bloed kunnen halen.

Een gezonde bloedspiegel aanhouden, bevordert en versnelt je metabolisme. Fitness is uitstekend voor een gezond en sterk hart.

Aerobics voor een gezonder hart

Cardiovasculaire oefeningen zoals aerobics zorgen ervoor dat je ademhaling versnelt en je dieper inhaleert. Lopen, zwemmen, dansen of bepaalde fitnessmachines zoals de roeimachine sterken de conditie van je hart

Ze verhogen namelijk de capaciteit van je lichaam om zuurstof uit het bloed te halen en het te transporteren naar de rest van je lichaam. Aerobics zorgen er bovendien voor dat je lichaam zuurstof efficiënter gebruikt. Je lichaam verbrandt vetten en je zal je er gezonder door voelen, zowel op mentaal al fysiek vlak.

Behoud een gezond gewicht

Mensen met overgewicht hebben 80 procent meer kans op hartziektes. Voldoende bewegen en een gezond dieet zijn essentieel voor een gezond gewicht, en bijgevolg voor een gezond hart.

Oefening baart kunst

Oefeningen die gebaseerd zijn op spiersterkte, zorgen voor een gezonde lichamelijke conditie. Het verhoogt de weerbaarheid van je botten zodat je minder kans hebt op het oplopen van letsels. Door te werken met gewichten ontwikkel je meer spiermassa. Regelmatig sit-ups doen of zelfs zware boodschaptassen dragen kan de weerstand van je lichaam al verhogen.

Trainingsoefeningen gericht op weerstand en sterkte doen echter niets met je hart. Wat het wel doet, is je gewicht onder controle houden omdat spieroefeningen meer calorieën verbran dan vetten. Deze oefeningen worden afgeraden bij mensen met een hoge bloeddruk of indien je reeds een hartziekte hebt.

Het is bovendien voornaam dat je telkens stretcht. Zowel op voorhand als achteraf. Stretchen helpt de spieren ontspannen en bevordert de bloedtoevoer naar je hart. Het kalmeert lichaam en geest, en verlaagt de stress. Efficiënte stretchoefeningen zijn te vinden in bijvoorbeeld yoga- en pilatesoefeningen.

Dit bericht is gepost op 19 October 2010 om 9:09 am uur en is geplaatst in sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.