Verslaving aan pijnstillers: een vicieuze cirkel

Je wordt wakker met barstende hoofdpijn. Je gaat naar het kastje met medicijnen en neemt er een pijnstiller uit. Voor de meesten onder ons is dit een normaal gegeven. Maar het kan ook uit de hand lopen. Mensen kunnen verslaafd raken aan bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld pijnstillers. Ze voelen steeds weer de drang om de pijnstiller in te nemen, ook al hebben ze het op dat moment niet nodig. Sommigen denken zelfs niet zonder de pijnstillers te kunnen overleven.

Wordt er op een goede manier omgegaan met pijnstillers?

Mensen slikken te veel pijnstillers. Veel mensen weten ook niet welke pijnstiller ze juist innemen. Ze weten niet welk type pijnstiller er inwerkt op een bepaald lichamelijk ongemak.  Daardoor worden verschillende soorten door elkaar genomen. Velen nemen zelfs al een pijnstiller om de pijn die nog moet komen voor te zijn. Ongeveer negen op de tien Belgen en Nederlanders slikken regelmatig een pijnstiller. De voornaamste redenen hiervoor zijn misselijkheid en rugpijn.

Wanneer wordt een pijnstiller verslavend?

De meeste pijnstillers die je kunt kopen zonder voorschrift, zijn niet verslavend. Maar sommige pijnstillers bevatten een kleine hoeveelheid toegevoegde stoffen die verslavend werken. Paracetamol is het meest voorkomende pijnstillende middel. In combinatie met codeïne of coffeïne is de werking van het middel beter. Het zijn deze stoffen die ervoor kunnen zorgen dat mensen verslaafd raken.

Wat zijn de risico’s?

Iemand die lichamelijk verslaafd is aan pijnstillers, heeft het middel steeds opnieuw nodig. Wanneer het middel niet wordt ingenomen, werkt het lichaam niet meer zoals het hoort. Als de verslaafde de pijnstillers niet meer inneemt, treden er ontwenningsverschijnselen op. Pijn, spierkrampen, beven en zweten zijn enkele voorbeelden hiervan.

Geestelijke afhankelijkheid zorgt ervoor dat mensen denken het middel echt nodig te hebben. De inname van pijnstillers creëert een veilig en aangenaam gevoel. Veel voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn angst en depressiviteit.

Vaak worden terug middelen ingenomen om de ontwenningsverschijnselen weg te nemen. Het is een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit kunt ontsnappen.

Hoe kan je de kans op verslaving verminderen?

Het belangrijkste advies luidt als volgt: ‘Weet wat je inneemt!’ Het is van het allergrootste belang dat je weet hoe het middel juist inwerkt op je lichaam. Neem geen pijnstiller zonder dat je weet waarvoor het dient en ga gecontroleerd om met het gebruik ervan. Het is niet nodig een pijnstiller te nemen bij elk klein kwaaltje dat optreedt!

Dit bericht is gepost op 20 oktober 2010 om 10:28 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Smaakverlies bij ouder worden
Kalmeermiddelen nemen de bovenhand