Cholera, uiterst besmettelijke darminfectie

Cholera: een ziekte die in onze streken nog amper voorkomt, maar in andere gebieden wel in korte tijd talloze levens eist. Hoe komt dit? Wat is cholera? Hoe loop je het op? En wat kan er tegen gedaan worden?

Wat is cholera eigenlijk?

Cholera is een ernstige darminfectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Deze bacterie bevindt zich in brak water. In landen met gebrekkige sanitaire voorzieningen is dit water besmet met menselijke ontlasting. Als dat water niet gezuiverd wordt, komt de bevolking in aanraking met vervuild drinkwater. Hierdoor breken cholera-epidemieën uit.

Mensen lopen dus cholera op door vervuild water te drinken of door voedsel te eten dat met dit water in aanraking is geweest.

Wat zijn de symptomen?

Het belangrijkste symptoom van cholera is hevige diarree. De patiënt verliest hierdoor in korte tijd veel water, wat tot dehydratie kan leiden. De ziekte gaat ook gepaard met braken en in sommige gevallen met spierkrampen.

Waar komt cholera voor?

Cholera komt voor in landen met gebrekkige sanitaire voorzieningen en waar de mensen geen toegang tot zuiver drinkwater hebben. De gebieden die het zwaarst getroffen worden door cholera-epidemieën zijn de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en India.

In ontwikkelde landen komen cholera-epidemieën niet meer voor. Er zijn nog wel gevallen van cholera, maar dat zijn reizigers die terugkomen uit een risicoland.

Hoe wordt cholera behandeld?

De patiënten krijgen antibiotica tegen de diarree. Verder krijgen ze ook rehydratiezouten toegediend. Bij erg gedehydreerde patiënten worden intraveneus vloeistoffen toegediend.

Het probleem is echter dat er in de zwaarst getroffen gebieden slechts weinig rehydratiezouten voorhanden zijn, waardoor de meeste patiënten niet behandeld kunnen worden. Zonder behandeling is cholera dodelijk.

Om een cholera-epidemie onder controle te krijgen is het van vitaal belang om vervuild water te behandelen en voor zuiver drinkwater te zorgen. Eveneens is een hygiënisch afvoersysteem bij sanitaire voorzieningen noodzakelijk.

Hoe voorkom je besmetting?

Reizigers die in een risicoland verblijven, doen er goed aan om enkel water uit flessen te drinken, hun eten goed te koken en rauwe groenten en fruit te vermijden. Een aantal jaar geleden konden reizigers zich preventief laten inenten tegen cholera, maar dit vaccin is nu niet meer beschikbaar, omdat het weinig efficiënt was.

Kortom, gebrekkige sanitaire voorzieningen en vervuild drinkwater liggen aan de basis van een cholera-epidemie. Cholera veroorzaakt hevige diarree, waardoor patiënten gedehydreerd raken. De ziekte kan behandeld worden, maar is in veel gevallen dodelijk, omdat er een tekort is aan medicijnen. Reizigers in risicolanden dienen bijzonder voorzichtig te zijn, zodat ze niet met besmet drinkwater in aanraking komen.

Dit bericht is gepost op 27 October 2010 om 11:18 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.