Huidziektes: Lichen planus

Lichen planus is een huidziekte die een ontstekingsreactie van de huid teweegbrengt. Lichen planus gaat gepaard met uitslag en jeuk. Dat kan overal op het lichaam zijn. 1 persoon op 50 krijgt te maken met deze aandoening. Lichen planus treft meestal mensen van middelbare leeftijd (tussen de 30 en 50 jaar). Bovendien worden vrouwen vaker getroffen dan mannen. Bij kinderen komt het echter zelden voor.

Lichen planus herkennen

Je herkent lichen planus aan de roodkleurige bultjes op je huid. Het oppervlakte is glanzig en reflecteert het licht. De grootte varieert van 3mm tot 5mm. De bultjes kunnen in groep voorkomen, of langs de rand van een wonde.

Omdat lichen planus een huidziekte is die overal op het lichaam kan voorkomen, verwart men het vaak met een andere huidaandoening zoals psoriasis. In sommige gevallen hebben patiënten met lichen planus en psoriasis eenzelfde medisch geschiedenis, waardoor er verwarring kan ontstaan.

De uitslag veroorzaakt een jeukerig gevoel. Het verspreidt zich evenwel op een traag tempo. Na een aantal dagen verspreidt de uitslag zich naar de rest van het lichaam en kan zo een aantal weken verder gaan.

Lichen planus tref je aanvankelijk aan op flexibele huidoppervlakten zoals je handen, polsen en binnenkant van je knieën. Sommigen krijgen de rode vlekjes in de mond. Lichen planus kan zich uiteindelijk zelfs naar de genitaliën en slijmvliezen verspreiden.

Oorzaken van lichen planus

Het wordingsproces van Lichen planus is niet gekend. Onderzoekers vermoeden dat je de huidziekte oploopt wanneer de lichaamscellen van je interne afweersysteem reageren op een bepaalde prikkel, bijvoorbeeld medicijnen. Vervolgens komen witte bloedcellen samen op de besmette huidzones.

Lichen planus krijg je normaliter naar aanleiding van een ziekte die je immuunsysteem heeft aangetast. Er is een verband tussen het krijgen van lichen planus en hepatitis C. De uitzaaiing van de uitslag over het lichaam kan gestimuleerd worden door een verhoogd stressgehalte. Lichen planus is niet besmettelijk en ook niet erfelijk.

Behandeling van Lichen planus

Bij de helft van de personen met lichen planus, verdwijnt de uitslag na een zestal maanden. De ziekte kan dus vanzelf verdwijnen, maar kan zich evengoed voortzetten naar andere lichaamsdelen. Na verloop van tijd worden de vlekjes donkerder van kleur, afhankelijk van de huidskleur van de patiënt.

Wanneer de vlekjes niet jeuken is er geen behandeling nodig. Is dit echter wel het geval, zijn er kalmerende crèmes en zalfjes die jeuk en irritaties verhelpen. Zalfjes op basis van havermout hebben een natuurlijk therapeutisch effect op de huid, en verlichten het ongemak.

Indien de uitslag grote proporties aanneemt is een intensievere behandeling vereist, zoals lichttherapie en medicijnen die het immuunsysteem versterken.

Dit bericht is gepost op 2 November 2010 om 5:16 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.