Wat is ebola?

Ebola is een virusziekte die een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt waardoor inwendige bloedingen ontstaan. Ebola wordt veroorzaakt door het ebolavirus dat voorkomt bij aapachtigen, waaronder de mens.

Oorzaken ebola

Besmetting met het ebola-virus vindt vermoedelijk zijn oorsprong bij apen in Oost-, Zuid- en Centraal-Afrika. Het Ebola-virus is een van de meest beruchte en gevreesde virussen, dat zijn naam ontleent aan een riviertje in Congo (voormalig Zaïre) waar in 1976 voor het eerst een epidemie uitbrak. Het Ebola-virus behoort, net als het Marburg-virus, tot de zogenaamde filo-virussen.

De ziekte kan van aap op mens of mens op mens worden overgedragen via bloed en/of besmet weefsel.

Net als bij het HIV-virus kan ook ebola alleen verspreid worden via bloed, sperma, urine en diarree, en niet via speeksel. Gemeenschappelijk gebruik van naalden en seksueel contact met besmette mensen houden risico’s in. In ontwikkelingslanden, waar vanwege onderfinanciering in de gezondheidszorg naalden vaak opnieuw gebruikt worden, is een epidemie moeilijk te stoppen.

Een besmet persoon wordt tijdens de fase van ernstige ziekte pas besmettelijk via het bloed, maar blijft na eventueel herstel nog wel enkele weken tot maanden besmettelijk via urine en sperma.

Symptomen ebola

De eerste symptomen van besmetting met ebola zijn hoge koorts en spierpijn, vooral in de onderrug. Dit gaat gepaard met gewichtsverlies en een extreem gevoel van moeheid. Daarna volgen hoofdpijn, diarree, krampachtige buikpijn, misselijkheid en koude rillingen. De ontlasting is in het begin waterig en helder, en wordt later zelfs bloederig en zwart. Vanaf de derde dag hebben de patiënten hoestneigingen en een droog, pijnlijk gevoel in de keel en slikproblemen. Op de huid van sommige patiënten wordt vanaf de 5e dag een afstervende plek uitslag op de huid, waargenomen.

Als vanaf de 5e dag bloed uit de lichaamsopeningen loopt, is de kans op genezing minimaal. De patiënt raakt binnen dag 8 en dag 16 in een shock en overlijdt.

Behandeling ebola

Er bestaat vooralsnog geen goede behandelingsmethode tegen het ebolavirus. Het is erg belangrijk dat de patiënt volledig steriel behandeld wordt. Weinig mensen overleven de ziekte als er al ernstige symptomen optreden. Bij ernstige symptomen is er enkel hoop op de uitvinding van een vaccin of op een automatische stopzetting van de deling van het virus.

De enige oplossing voor een ebola epidemie is de mensen in quarantaine zetten tot de epidemie is uitgeroeid. Zo krijgt het virus geen kans om zich over de hele wereld te verspreiden.

Dit bericht is gepost op 3 November 2010 om 9:44 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.