Heeft je kind een eetverslaving?

Je kind kan bepaalde eetgewoontes aannemen die de gezondheid in gevaar brengen. Een eetverslaving is een voorbeeld van een ongezonde eetgewoonte. Bij een eetverslaving heeft je kind veel moeite om zijn eetlust te controleren. Soms heeft men dan een enorme eetlust waardoor men veel calorieën in een keer inneemt. Dat kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Mogelijke gezondheidsproblemen zijn:

– Overgewicht
– Diabetes
– Hoge bloeddruk
– Hoge cholesterolgehalte
– Hartziekte
Depressie

Kinderen kunnen zich schuldig voelen door hun enorme eetlust en schamen zich om hun voorkomen. Dat zorgt ervoor dat men in een visuele cirkel geraakt: doordat men zich schuldig voelt en zich schaamt, wil men eten om die gevoelens te vergeten.

Een eetverslaving herkennen

Om een eetverslaving bij je kind te herkennen moet je naar het gedrag van je kind kijken. Als je kind veel bezig is met voedsel en meer dan nodig eet, snel eet of op rare momenten eet dan kan het zijn dat je kind een eetverslaving heeft. Een teken van eetverslaving is ook het verstoppen van voedsel. Als je kind voedsel steelt om het op een andere manier te bewaren kan het zijn dat je kind een eetverslaving heeft. Als je kind daarenboven voedsel gebruikt als emotionele uitlaat dan kan je best eens met je kind praten over een mogelijke verslaving.

De oorzaak van de eetbuien van kinderen zijn vaak emotionele stress. Ze voelen zich triestig of bang en eten daarom. Maar het overdadig eten zorgt ervoor dat ze zich schuldig voelen en nog meer eten. Zo komen ze terecht in een visuele cirkel.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Als je vermoedt dat je kind een eetverslaving heeft, moet je zo snel mogelijk hulp zoeken. Leg de situatie uit aan je dokter. Zoek een praatpersoon voor je kind waar het de emotionele stress tegen kan vertellen en geef je kind emotionele ondersteuning.

Zorg ervoor dat je kind voedsel op een positieve manier leert benaderen. Praat over goede eetgewoontes en leg uit wat de gevaren zijn van overgewicht. Geef je kind gezonde snacks, eet je maaltijd als gezin en stel en maaltijdschema op. Zo kan je kind weten wanneer het de volgende keer zal eten. Geef ook zeker geen voedsel als beloning.

Dit bericht is gepost op 8 November 2010 om 10:14 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.