Last van maagproblemen?

Iedereen heeft wel eens last van maagproblemen. Dit gaat meestal gepaard met een opgeblazen gevoel, misselijkheid, pijn in de maagstreek, zuurbrand,…. Meestal gaat het vanzelf over, maar toch is er vaak sprake van een erger geval, wat kan wijzen op een maagziekte. De meeste van deze ziektes zijn echter ongevaarlijk, maar behandeling is wel noodzakelijk.

Maagziektes

Ziektes in de maag zijn niet ongewoon. De meest frequente gevallen zijn de volgende:

Dyspepsie: dit wordt ook simpelweg een opgeblazen gevoel genoemd en is de term waarmee men pijn of een ongemakkelijk gevoel in de maagstreek bedoelt. De meeste mensen krijgen hier ooit mee te maken. Het leidt ook vaak tot misselijkheid en braken.
Maagzuur: een brandend gevoel in de slokdarm. Dit komt bij iedereen wel eens jaarlijks voor en leidt tot een slechte adem, een zure smaak in de mond, oprispingen en braken.
Maagzweer: dit is een zweer in de maagwand, meestal in de buurt van de dunne darm. Het wordt veroorzaakt door een slecht evenwicht tussen maagzuur en maagslijm. Het zuur zal dan de maagwand aantasten, wat kan leiden tot een maagbloeding. Dit leidt ook tot zuurbranden, overmatig speeksel, oprispingen en een trage stoelgang. Bovendien zal de eetlust weg zijn en zal je ongewild afvallen.
Oesofagale reflux: hiermee wordt het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm bedoeld. Dit kan de slokdarm beschadigen en gaat meestal gepaard met maagzuur, moeite met het slikken en oprispingen na een grotere maaltijd.
Gastritis: een ontsteking van de maag. De maag zal heel rood zijn en bovendien zullen er zweren in het maagslijmvlies zitten. Het kan veroorzaakt worden door pikante voeding of alcohol, maar ook door een besmetting met een virus. Dit leidt tot pijn in het bovenste deel van de maag. Als bij de buikgriep alleen de maag is aangetast is er ook sprake van gastritis.
Maagkanker: een laatste ziekte die er kan komen door verschillende oorzaken. Toch zal de vaststelling van maagkanker meestal te laat komen, omdat de maag diep in het lichaam ligt en de tumor dus onzichtbaar zal zijn.

Oorzaken

Maagproblemen kunnen door interne en externe factoren worden veroorzaakt. Interne factoren kunnen een te hoog of te laag zuurgehalte zijn in de maag of een te trage lediging van de maag. Externe factoren zijn echter meestal de oorzaak van maagproblemen. Dit kan variëren tussen stress, een ongezond dieet, overvloedig gebruik van koffie of alcohol, roken en zelfs bepaalde medicatie.

Toch zal er ook steeds naar het type van maagprobleem moeten gekeken worden om de oorzaak ervan vast te stellen.

Behandeling

Bij de meeste maagproblemen is een behandeling dus noodzakelijk. Er zijn specifieke behandeling per ziekte, maar toch zijn er ook meer algemene behandelingsmiddelen. Zo kunnen kleinere maagproblemen verholpen worden door een gezond dieet, het vermijden van stress, een kruidenthee of simpele medicatie. Als de problemen echter niet weggaan kan je best naar de dokter gaan die dan een gepaste behandeling zal uitwerken voor het specifieke probleem.

Dit bericht is gepost op 15 November 2010 om 3:33 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.