Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat de lever infecteert. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan het op de langere termijn ernstige gevolgen hebben, zoals levercirrose, leverkanker en leverfalen. Veel mensen weten niet dat ze aan hepatitis C lijden totdat het te laat is en de lever al ernstige beschadigingen opgelopen heeft.

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische hepatitis C. Acute hepatitis C is een kortdurende en plotseling optredende leverontsteking. Meestal houdt de ziekte echter maanden of zelfs jaren aan.

Oorzaken hepatitis C

Het hepatitis C-virus verspreidt zich bij contact met besmet bloed. Je kan je best laten testen wanneer je:

- de naalden die je gebruikt om drugs te injecteren deelt.
- een tatoeage of piercing laat zetten met een besmette naald.
- je een injectie kreeg met een besmette naald. Dit is echter vooral een probleem in ontwikkelingslanden.
- je voor 1990 een bloedtransfusie hebt gekregen. Sinds 1 juli 1990 is in België het gevaar hiervoor zo goed als onbestaande, omdat nu alle bloedproducenten op hepatitis C getest worden. In Nederland is dit vanaf 1992 de regel.

In zeldzame gevallen kan een moeder de ziekte aan haar baby doorgeven bij de bevalling of wordt een gezondheidsmedewerker per ongeluk besmet.

Of je hepatitis C kan krijgen via seksueel contact is nog niet zeker. Als dit het geval is, is het risico in ieder geval zeer klein. Dit wilt echter niet zeggen dat het aan te raden is om onbeschermde seksuele betrekkingen aan te gaan zonder jezelf en je partner te laten testen.

Symptomen hepatitis C

Veel mensen die aan hepatitis C lijden zullen in het begin geen symptomen opmerken. Het kan zijn dat je jarenlang met de ziekte rondloopt en het niet merkt. Het is ook mogelijk dat bepaalde symptomen na een tijdje aan de oppervlakte komen. Mogelijke symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, buikpijn, jeuk, pijnlijke botten, donkere urine en gelige ogen en huid.

Behandeling hepatitis C

Er bestaat antivirale medicatie om hepatitis te behandelen, maar deze is niet voor iedereen even gezond om in te nemen. Je dokter zal daarover beslissen. Hoe goed die medicatie werkt, hangt ervan af hoe beschadigd je lever is en aan welk type hepatitis C je lijdt. Als de beschadiging aan de lever miniem is, is het nemen van medicatie niet nodig.

Het belangrijkste is dat je jezelf goed verzorgt. Zoals voor iedereen uiteraard geldt, is evenwichtige voeding en een gezond bewegingsschema een goed begin. Vermijd alcohol, drugs en bepaalde medicatie (je arts zal je hierin adviseren) om verdere schade aan de lever te voorkomen.

Tags

Dit bericht is gepost op 25 november 2010 om 11:15 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Oorzaken van ’s nachts zweten
Wat zijn flaporen?