Wat zijn flaporen?

Flaporen zijn een reden om als kind op school gepest te worden. Zelfs volwassenen met flaporen zien dit als een reden om zich te schamen. Omdat de oren als een van de eerste lichaamsdelen volgroeid zijn, zijn flaporen echter vooral bij kinderen erg opvallend. Gelukkig is het relatief gemakkelijk om er iets aan te doen. En hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker de ingreep is.

Baby’s met flaporen

In de meeste gevallen zijn flaporen al bij pasgeborenen zichtbaar. Het is aan te raden om er meteen iets aan te doen, omdat het kraakbeen van een pasgeborene nog heel zacht is. Het is dan ook gemakkelijk om flaporen bij baby’s onder de zes weken oud te corrigeren. Wanneer je langer wacht kan een operatie noodzakelijk zijn, als je de flaporen toch nog wilt corrigeren.

De methode die hier gebruikt wordt, is het spalken van de oren: er wordt een flexibel spalkje in de plooi van het oor gelegd en vervolgens wordt het oortje met tape tegen het hoofd geplakt. De baby heeft hier zeker en vast geen last van en na enkele weken blijft het oortje in de gecorrigeerde vorm staan zonder spalkjes.

Kinderen en volwassenen met flaporen

Bij kinderen en volwassenen die de vorm van hun oren willen corrigeren, is een operatie noodzakelijk. Zo een operatie wordt oorcorrectie of otoplastie genoemd. De ingreep kan op elke leeftijd uitgevoerd worden en heeft geenenkel negatief effect op het gehoor.

Kinderen die en otoplastie ondergaan, zullen onder volledige narcose gebracht worden. Volwassenen hebben echter genoeg aan plaatselijke verdoving. Er zijn meerdere technieken die toegepast kunnen worden. Bij de meest gebruikte methode snijdt de chirurg wat huid en huidweefsel achter het oor weg, en hecht het oor dan weer in de juiste positie.

De moeilijkheid hier is dat beide oren symmetrisch gecorrigeerd moeten worden. Na de ingreep zal je ongeveer tien dagen lang een verband moeten dragen. Na het verwijderen van de draadjes zal je opnieuw een tijdje een verband rond de oren moeten dragen. Daarbij wordt je aangeraden om gedurende enkele weken ’s nachts een hoofdband te dragen, zodat je oren niet per ongeluk ombuigen. De dokter zal je aanraden om pijnstillers in huis te halen voor de eerste paar dagen.

Een otoplastie voor kinderen kan je het best in de schoolvakantie laten plaatsgrijpen, zodat ja kind enkele dagen kan thuisblijven en op die manier geen achterstand oploopt op school. Lichte activiteiten kan je de dag na de operatie alweer uitvoeren. Om te sporten wacht je best vier tot zes weken. Je werk, wanneer het geen zwaren lichamelijke inspanningen vereist zoals bureauwerk, kan je al na een dag of vijf opnieuw opvatten.

Dit bericht is gepost op 25 november 2010 om 11:27 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is hepatitis C?
Beverige handen, wat is de oorzaak?