Hepatitis A, besmettelijke leverontsteking

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het hepatitis A-virus (HAV). Er zijn nog andere vormen van hepatitis, maar hepatitis A is de meest verspreide. In de meeste gevallen gaat de ontsteking vanzelf weg en zal het dus ook niet leiden tot langdurige leverproblemen. Bij kleuters zal de ontsteking doorgaans niet worden opgemerkt, terwijl dit bij kinderen vanaf vijf jaar in de helft van de gevallen wel gebeurt. Bij volwassen personen wordt de ontsteking in 80% van de gevallen opgemerkt.

Het virus is vrij vlot overdraagbaar. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat een besmette persoon zijn handen niet goed heeft gewassen nadat hij naar de toilet is gegaan. Daarom is hygiëne in de horeca ook extra belangrijk, want een besmette ober of kok kan al gauw een heel restaurant besmetten. Het virus kan zo ook in kinderdagverblijven worden verspreid, als oppassers hun handen niet wassen na het verversen van een luier. Er zijn ook bepaalde risicofactoren op dit vlak, zoals bijvoorbeeld rauw of onderkookt voedsel eten. In landen waar hepatitis A nogal vaak voorkomt kan men dus best vermijden dit voedsel te eten.

Symptomen hepatitis A

Na de besmetting kan het 2 tot 7 weken duren vooraleer je symptomen zal beginnen te merken. Deze symptomen zullen vaak twee maanden duren. De meest voorkomende symptomen zijn een zeer moe gevoel hebben, een ziek gevoel in de buik, geen eetlust, ongewild gewichtsverlies, koorts, spierpijn en pijn in de lever. Deze symptomen komen echter bij al de hepatitisvormen voor, zodat alleen een bloedtest kan uitwijzen of er hepatitis A aanwezig is. Het is dan ook belangrijk om bij eventuele symptomen meteen contact op te nemen met je arts.

Bij sommige personen, vooral oudere mensen, kan een besmetting ook leiden tot geelzucht. Dit kan dan weer leiden tot een donkere urine en stoelgang.

Diagnose hepatitis A

Bij het merken van symptomen kan je dus best zo snel mogelijk naar je dokter gaan. Deze zal dan eerst vragen stellen over waar je de laatste tijd hebt gegeten en waar je naar toe bent geweest. Als je dokter denkt dat er hepatitis A aanwezig is, zal hij zeker overgaan tot een bloedtest. Op deze manier kan er ook worden vastgesteld of je lever is ontstoken en of je antilichamen ontwikkelt tegen het virus. Als dit het geval is, ben je besmet met hepatitis A.

Behandeling hepatitis A

In de meeste gevallen zal het virus vanzelf weggaan. Het zal sneller weggaan als je veel water drinkt en gezond eet. Bovendien leidt een besmetting niet tot langdurige ziektes of schade aan de lever. Na een tweetal maanden zal een besmette persoon terug gezond zijn. Het is ook belangrijk dat je energie spaart en je dus bezig zal moeten houden met minder activiteiten.

Je kan echter wel maar één keer besmet worden met hepatitis A, omdat je lichaam zich dan zal verdedigen tegen een besmetting. Bovendien kan het ook voorkomen worden door een tijdige vaccinatie.

Dit bericht is gepost op 1 december 2010 om 12:21 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Alles over carpaletunnelsyndroom of CTS
Hoofdpijn tijdens de seks