Wat is plastische chirurgie?

Vaak wordt plastische chirurgie verward met cosmetische chirurgie. Voor cosmetische chirurgie kiest men eerder vanuit een esthetisch dan vanuit een functioneel oogpunt. Hieronder behoren onder andere de facelift, neuscorrectie, borstvergroting of liposuctie. Plastische chirurgie dient in de eerste plaats om beschadigde huid of beschadigd huidweefsel te herstellen en gebeurt dus eerder vanuit een functioneel oogpunt.

Een korte geschiedenis van de plastische chirurgie

De eerste plastische chirurgie werd in 1816 uitgevoerd in Groot-Brittannië, door een arts die Joseph Constantine Carpue heette. Hij zocht zijn inspiratie in het India van eeuwen voordien. Daar zouden 2000 jaar geleden al technieken voor plastische chirurgie bekend zijn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kende de plastische chirurgie een enorme impuls door de behoefte om oorlogsverminkingen te herstellen.

Wanneer is plastische chirurgie nodig?

Plastische chirurgie kan nodig zijn in de volgende gevallen:

- Een aangeboren ziekte of aandoening, zoals een hazenlip, open verhemelte of wijnvlekken.
- Een ziekte of aandoening die zich later in het leven ontwikkeld heeft, zoals na een borstamputatie als het gevolg van borstkanker.
- Een ernstige verwonding als het gevolg van een zwaar ongeluk of brand.

Een tak van de plastische chirurgie die vaak vergeten wordt, is de handchirurgie. De handen hebben een bijzonder complexe anatomie door de enorme hoeveelheid aan spieren, ligamenten, pezen, zenuwen en bloedvaten. Door technische moeilijkheidsgraad is deze vorm van chirurgie bij de plastische chirurgie terechtgekomen. Hieronder valt het weer aanzetten van afgerukte vingers of handen, het fixeren van gebroken botten in de hand, ligamentaire problemen, zenuwproblemen, gewrichtsslijtage en bepaalde aangeboren afwijkingen.

De doelstellingen van plastische chirurgie

Het doel van plastische chirurgie is het herstellen van de huid en het weefsel, zodat dit weer zo dicht mogelijk aanleunt bij het normaal functioneren van dat bepaalde lichaamsdeel. Het esthetische aspect hiervan is op zich een secundair doel, maar over het algemeen is dit wel van groot belang voor de emotionele en psychologische gezondheid van de patiënt.

Dit bericht is gepost op 16 december 2010 om 10:28 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Je baby wassen en een badje geven
Beenkrampen: spierpijn in je onderbenen