Borstontsteking, ontsteking van de huid van de borsten

Een borstontsteking komt meestal voor bij vrouwen tussen 18 en 30 jaar. Het is een aandoening die minder voorkomt dan vroeger. Dat komt doordat er nu betere hygiënische maatregelen genomen worden. Let dus op je hygiëne!

Een borstontsteking komt voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan zich ook spontaan voordoen. Als je denkt een borstontsteking te hebben kan je best naar de dokter gaan, zodat je een gepaste behandeling krijgt.

Wat zijn de symptomen van een borstontsteking tijdens de borstvoeding?

Symptomen van een borstontsteking tijdens de borstvoeding zijn:

– Pijn aan de borsten
– Een opzwelling van de borsten
– Roodheid
– Gevoeligheid
– Zich onwel voelen, alsof je de griep hebt (hoge temperatuur, spierpijn, hoofdpijn)
– Een snee of kloof in de tepel of in de huid er rond

Het is van belang melk te blijven geven aan je baby. Zo voorkom je de vorming van een abces in het borstkanaal. Het is ook helemaal niet erg voor de baby om melk te geven tijdens de ontsteking. De bacteriën worden gedood zodra ze in de maag van de baby komen. Als je wegens omstandigheden geen melk kan geven, is het belangrijk je melk af te kolven.
Als je toch een abces hebt moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Daar zullen ze het abces verwijderen met een naald onder lokale of gehele verdoving.

Wat zijn de symptomen van een spontane borstontsteking?

Bij een spontane borstontsteking is de huid rond of op de tepel ontstoken. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. 90% van de patiënten roken. Dat toont aan dat de rook van sigaretten zorgt voor schade rond de tepel.

Aan de hand van antibiotica kan een borstontsteking verholpen worden. Het kan echter wel terug komen als het kanaaltje schade heeft opgelopen. Soms kiest de dokter er daarom voor het kanaal weg te laten nemen.

Een huidinfectie

Bij vrouwen met grote borsten is de huid onder de borsten sneller ontstoken. Dat komt doordat het op die plaats van het lichaam warmer is en zweet zich ophoopt, waardoor bacteriën en schimmels zich gemakkelijker plaatsen. Aan de hand van antibiotica en antischimmelcrèmes kan de huidaandoening genezen. Hou de huid proper en droog, neem medicatie, en de ontsteking zal remmen.

Dit bericht is gepost op 4 January 2011 om 10:35 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.