Depressief of gewoon neerslachtig?

Gemiddeld 2 op 3 volwassenen maken een depressie mee in hun leven. Meestal wordt een depressie gekenmerkt door een terneergeslagen stemming of zelfs het verliezen van je levenslust. Bepaalde gebeurtenissen die hieraan voorafgaan kunnen het verlies van een familielid, een verbroken relatie of een ontslag zijn.

Depressief wordt soms ook gebruikt als een term voor iemand die zich niet goed in zijn vel voelt. Maar eigenlijk mag iemand pas depressief noemen als deze last heeft van een sombere stemming, huilerig, verdrietig en een gebrek aan motivatie heeft voor minstens 2 weken. Wanneer er zich zelfmoordgedachten voordoen is de depressie nog ernstiger.

Stress

Chronische stress wordt ook vergeleken met een depressie en dan vooral bij vrouwen om dat zij hier veel kwetsbaarder voor zijn dan mannen. Bij vrouwen verhoogt het risico zich na de bevalling of middenin de memopauze. Ook is er een verband tussen het stresshormoon cortisol in hoge niveaus en  de stemming van chemicaliën in de hersenen in lage niveaus. Deze chemicaliën in de hersenen geven onze stemming weer en bepalen hoe we ons voelen.

Voeding

Volgens veel voedingsdeskundigen zou voeding depressies kunnen stimuleren en zelfs veroorzaken om dat het een grote invloed heeft op de stemming. Maar junkfood zorgt voor nog een grotere stimulans en is nog gevaarlijker. Hier zou het probleem uit de kindertijd komen. Ze hebben een negatief denkpatroon en een laag zelfbeeld aangenomen waardoor ze het leven niet op een hogere  positieve manier zullen zien.

Behandelingen

Er zijn 2 verschillende behandelingen bij depressies om dat er ook 2 verschillende soorten depressies zijn. De milde depressie en de matige tot ernstige depressie. Bij de milde depressie stelt de arts je voor om een  afspraak te maken bij een therapeut. Die zal met je praten over al je problemen en je eventueel begeleiden met gedragstherapie waarin men je aanleert om negatieve gedachten uit je hoofd te bannen.

Sport kan hier ook een van de ontspanningsrituelen zijn. Bij matige tot ernstige depressie schrijft men antidepressiva voor als medicijnmiddel. Je worstelt met jezelf en je gevoel in het sociale leven of tijdens je werk. Hier zal de arts je aanraden om zowel medicatie te nemen en te praten over je problemen tijdens werktherapieën. In zeer ernstige gevallen kunnen personen zich laten opnemen in hiervoor ingerichte instellingen.

Dit bericht is gepost op 4 januari 2011 om 1:22 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is buiktyfus?
Wat is meditatie?