Wat is meditatie?

Meditatie is algemeen bekend uit het boeddhisme en de oosterse, religieuze tradities die daaruit voortvloeien. In het dagelijkse leven komt iedereen wel eens in aanraking met frustraties en stress. Om dit te onderdrukken bestaan er tal van mediterende oefeningen. Zoals ergens op een afgelegen plekje rustig plaats te nemen, je ogen sluiten voor een bepaalde tijd en hierna elke gedachte verifiëren die tijdens die periode in je hoofd zat.

Mindfulness en ademhaling

Om je geest te kalmeren hoef je geen hooggeleerde boeddhist te zijn. Iedereen kan het doen. Mindfulness en ademhaling zijn de meest voorkomende begrippen van meditatie. Je geest staat hier centraal en je probeert ervoor te zorgen om deze zo kalm mogelijk te laten worden door een rustige ademhaling te controleren. Je moet jezelf van moment tot moment concentreren op het inademen en uitademen. Hierbij is het belangrijk dat je je aandacht vestigt op de ademhaling en niet op het zo goed mogelijk trachten uit te voeren van de oefening. Je zal de dingen des levens accepteren zoals ze zijn.

Tijdsduur en tijdstip

Bij meditatie is het overbodig om je er zolang mogelijk op te richten en een uur te mediteren zonder succes. Na een vergadering op het werk 5 minuten mediteren kan ook al zeer succesvol zijn. Bij de tijdstip van de meditatie mag deze de natuurlijke klok niet verstoren. Om 2 uur ‘s nachts nog mediteren zou te veel van het goede zijn.

Stappen naar innerlijke rust

Verschillende stappen beschrijven hoe je het beste zo rustig mogelijk wordt. Als eerste is de concentratie heel belangrijk tijdens het verrichten van een bepaalde taak. Maar hoe meer taken, hoe moeilijker het wordt. Je focust je dus beter op 1 dezelfde taak. Het wakker worden kan ook op een andere manier gebeuren. Je stapt uit je bed, je gaat met je rug recht zitten en ontspant voor een korte tijd. Daarnaast zijn de maaltijden zeer belangrijk. Je moet van je maaltijd proberen te genieten en er aandacht aan besteden. Als laatste stappen zijn er creativiteit en de bepaling van je tempo. Bij de creativiteit zoek je best een creatieve hobby of job. Je leert hier creatief mee omgaan en ontspant. De bepaling van het tempo doe je zelf. Je hoeft niet alles continue en direct te veranderen. Alles stap voor stap gaat ook en is veel gemakkelijker.

Dit bericht is gepost op 4 januari 2011 om 2:27 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Depressief of gewoon neerslachtig?
Mondkanker, zeldzame maar gevaarlijke kanker