Fibromyalgie, pijnlijk syndroom

Fibromyalgie wordt in de medische wereld als een syndroom bestempeld. Het is namelijk een chronische aandoening die onder andere spierpijn, slaapproblemen en vermoeidheid veroorzaakt. De naam fibromyalgie betekent grofweg pijn aan de bindweefselspieren. De aandoening is vaak het onderwerp van vele misvattingen en daarom is het nuttig om de belangrijkste kenmerken ervan te kennen.

Oorzaak fibromyalgie

Een echte oorzaak voor fibromyalgie is moeilijk aan te wijzen. In de medische wereld is de oorzaak van het syndroom zelfs nog niet officieel bekend. De oorzaak moet echter wel gezocht worden in het neurologisch systeem van het lichaam. Veel onderzoekers denken namelijk dat de pijn veroorzaakt wordt door perifere zenuwen die gekneld zitten. De oorzaak van fibromyalgie zelf kan ofwel worden toegeschreven aan stress, fysieke belasting of infecties. Er is zelfs sprake van dat het een erfelijke aandoening zou kunnen zijn. Maar nogmaals: een echte oorzaak heeft men nog niet kunnen vastleggen.

Symptomen fibromyalgie

Over het algemeen veroorzaakt fibromyalgie pijn en stijfheid in de gewrichten, dit zijn symptomen die in vrijwel alle gevallen voorkomen. Verder zijn er ook nog volgende symptomen:

- Problemen met het geheugen en concentratiestoornissen
- Slaapproblemen veroorzaakt door korte periodes van verhoogde hersenactiviteit
- Vermoeidheid die onder meer veroorzaakt wordt door de slaapproblemen, dit is een van de meest voorname klachten bij patiënten
- Duizeligheid en hoofdpijn
- Overgevoeligheid voor bepaalde prikkels
- Depressie

De diagnose kan door een arts worden gesteld, nadat hij alle symptomen onderzocht heeft, en ook de klinische voorgeschiedenis heeft leren kennen. Door diepere onderzoeken en door middel van eliminatie kan daarna de diagnose worden gesteld. Je huisarts zal je in dat geval doorverwijzen naar een deskundige.

Behandeling van fibromyalgie

Wanneer er een sterk vermoeden is dat er sprake is van fibromyalgie, dan zullen vooral de symptomen behandeld worden. Door middel van de behandeling zal het ook mogelijk zijn om de diagnose te bevestigen. De exacte behandeling verschilt natuurlijk van patiënt tot patiënt, maar hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte methodes:

- Het toedienen van medicatie en pijnstillers kan voor een groot deel de pijn helpen verzachten. Ook spierverslappers kunnen een goede behandelingsmethode zijn.
- Beginnen met sporten kan ook een gunstige werking hebben. Door de lichaamsconditie te verbeteren kan de vermoeidheid worden teruggedrongen. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met de pijnklachten in de keuze van de activiteit.
- Stress aanpakken
- Chirurgie om de geknelde zenuwen te bevrijden

Dit bericht is gepost op 7 maart 2011 om 10:21 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Eierstokkanker, een zeldzame maar gevaarlijke kanker
Wat is schizofrenie?