Rugpijn, ernstig of niet?

Rugklachten komen steeds meer voor. Steeds meer mensen hebben een zittend beroep, en dat is nefast voor de rug. De oorzaken van rugpijn zijn evenwel niet altijd duidelijk te verklaren. Rugpijn kan plotseling opduiken of geleidelijk aan de kop opsteken. Het kan snel overgaan (een dag) maar ook maanden aanslepen.

Twee soorten rugpijn

Aspecifieke rugpijn: de spieren, gewrichten en banden in de rug werken niet zoals ze zouden moeten werken. De exacte oorzaak van de rugpijn is echter moeilijk te achterhalen. Deze rugpijn wordt ook wel lage rugpijn genoemd. De rug is niet beschadigd in dit geval en de klachten zijn van tijdelijke aard.

Specifieke rugpijn: de oorzaak van specifieke rugpijn is duidelijk aan te duiden. De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn:

  •  ingezakte wervel
  • aangeboren afwijking
  • ontsteking
  • gezwel
  • geknelde zenuw

Wanneer naar de dokter gaan?

In de meeste gevallen is het niet nodig meteen naar de dokter te gaan. De rugpijn gaat vaak vanzelf over. Maar best kan je wel naar de dokter gaan als de rugpijn gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts, gewichtsverlies, een dof of tintelend gevoel in een been of voet, een dof gevoel in de liezen, plasproblemen, moeilijkheden met het lopen op de tenen (of hakken).

Ook als de pijn snel erger wordt, als de pijn na zes weken nog niet verdwenen is of de pijn zich verspreidt tot onder de knie raadpleeg je best een arts.

Dit bericht is gepost op 15 September 2011 om 10:17 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.