Lage rugpijn en wat je ertegen kan doen

Lage rugpijn komt vrij veel voor. De meeste mensen hebben er last van door een overbelasting van de rug, bijvoorbeeld door iets zwaar te tillen of een plotse beweging te maken. Hierdoor kunnen er dan kleine beschadigingen zijn aan spieren, pezen of tussenwervelschijven in de onderrug. Als het niet echt duidelijk vanwaar de pijn precies komt, spreekt men van aspecifieke lage rugpijn. Dit kan dan verder gaan naar de benen. Doorgaans gaat lage rugpijn vanzelf weg na een aantal dagen. Er moet echter opgelet worden, want de kans op terugkeer van rugklachten is vrij groot. Men spreekt van chronische rugpijn als de klachten 12 weken of langer duren.

Oorzaken lage rugpijn

Lage rugpijn wordt dus doorgaans veroorzaakt door overbelasting van de rug, zoals iets zwaar tillen, in de tuin werken of een verkeerde zithouding. Bij ouderen is er echter wel vaak een oorzaak aanwezig. Mogelijke oorzaken zijn dan een ingezakte wervel, een gezwel dat druk zet op het ruggenmerg, een versmalling van het wervelkanaal of ontsteking van een gewricht in de wervelkolom. Als er nog geen rugklachten zijn geweest in het verleden kan dit er vaak op wijzen dat er zo’n oorzaak aanwezig is. Bovendien kunnen ook emoties en stress een mogelijke oorzaak zijn.

Behandeling lage rugpijn

Lage rugpijn gaat doorgaans vanzelf weg en de beste behandeling is dus het natuurlijk genezingsproces. Als de klachten echter blijven aanhouden en vrij ernstig worden kan u best uw arts raadplegen. Je moet zeker uw arts raadplegen als je merkt dat de beweeglijkheid van uw rug stelselmatig afneemt of als de pijn plots toeneemt. De arts zal je bedrust voorschrijven. Pijnstillers kan je het best vermijden en alleen gebruiken als de pijn ondraaglijk is.

Na een aantal dagen is het aangeraden om terug met uw activiteiten te beginnen, zelfs als je nog pijn voelt. Beweging is immers belangrijk: bewegingsactiviteiten spelen immers een rol bij het verbeteren van de kracht van de ondersteunende spieren van de wervelkolom. Daarom zal bij de beweging ook vaak de nadruk liggen op de verbetering van deze spieren: de belastbaarheid van de rug wordt dan immers vergroot.

Goede activiteiten zijn onder meer zwemmen, fietsen en joggen. Hiernaast zijn oefeningen waarbij de romp- en armspieren worden getraind ook aangeraden. Het is ook belangrijk dat je de activiteiten langzaam opbouwt: best eerst rustig wandelen vooraleer te joggen. Stoppen als je terug pijn in de rug voelt is niet verplicht, maar als het echt te erg wordt kan u het beter rustiger aan doen. Het is echter wel belangrijk dat u in beweging blijft nadat u geen rugklachten meer heeft. Een goede conditie helpt immers om rugklachten te voorkomen!

Dit bericht is gepost op 18 October 2011 om 9:05 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.